Ciasto z truskawkami: przygotuj kolorowy letni deser

Ciasto to zawsze dobry pomysł!

Ciasto z truskawkami- idealny deser dla miłego letniego wieczoru!

To cudowna słodka dekoracja twego letniego stołu, pełna jagodowego aromatu i witamin.
Jeżeli już nie chce się poprostu truskawek w czystej postaci, to pociesz swoją rodzinę oryginalnym deserem – przygotuj ciasto truskawkowe z ciasta francuskiego.
Proponuję waszej uwadze prosty przepis na ciasto z truskawkami. Mam nadzieję, że ten deser pocieszy ciebie zarówno jak twoich blizkich i gości.

ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Photo by Shutterstock

Składnik:
200 g mąki,
2 jajka i 5 żółtków jaj,
300 ml mleka,
150 g masła lub margaryny,
400 g truskawek,
50 g migdałów,
150 g cukru,
10 g cukru waniliowego,
1 łyżka sproszkowanego cukru,
szczypta soli.

Wymieszaj jedno jajko z jedną łyżką cukru zwykłego i wanilowego, dodaj wcześniej dostane z lodówki, już miękie 100 g masła. Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami i dodawaj potroszeczki do jaj wyrabiając ciasto.
Wstaw ciiasto do lodówki na pół godziny, niech odpocznie :) A w międzyczasie przygotuj śmietankę na nasze ciasto truskawkowe.
Dla kremu wymieszaj żółtka, jedne całe jajko, pięć łyżek cukru i cukru waniliowego. Dodaj lekko podgrzane mleko. Umieścić to nad gotującą się wodą i mieszając, doprowadzić do gęstej konsystencji. Następnie lekko ochłodzić masę i wprowadzić 50 g masła.
Ułóż ciasto w wysmarowaną formę, tworząc z niego kosz. Aby w czasie piecenia koszyk я ciasta nie był zdeformowany, połóż z góry na niego papier dla pieczenia, nałóż na niego wysuszone fasolkę lub groszek i piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 ° C przez około 15 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij z niego papier i fasolę (groszek). Połóż krem ​​na cieście, posmaruj krawędź koszyka żółtkiem i piecz jeszcze przez 40-50 minut przy temperaturze 140 ° С.
Umyj ładne truskawki dla dekorowania naczego ciacta. Tu możesz dać wolę swojej fantazji i udekorować jak chcesz. Bardzo ciekawym elementem będzie dodać żywe kwiaty lub świeżą miętę, co teraz jest bardzo modnym.

Bon appetit i do usłyszenia :)
Anna Tur

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, jedzenie, kulinaria, przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *