Warzywa – to nie prosto zdrowe jedzenie.To palitra kolorów i smaków.

Warzywa też mogą zaskoczyć!

Warzywa na trzy sposoby, wybież swój ulubiony.

Ratatuj

To nie tylko smaczne i witaminowe, ale także bardzo eleganckie danie, w którym możesz pokazać swoją kreatywność i artystyczny gust.

warzywa Ratatuj

Photo by Depositphotos

Składniki:
2 cukini,
2 bakłażany,
1 bułgarska papryka,
3 pomidory,
3 ząbki czosnku,
zielenie (koperek, pietruszka, kolendra),
3 łyżki oliwy (jaką preferujesz)
1 łyżka 9% octu,
szczypta cukru,
mielona kolendra do smaku,
chmiel-sunel do smaku,
czarny mielony pieprz do smaku,
sól do smaku.

Wszystkie warzywa pokrój w okrągłe płaskie kawałki o grubości około 5-7 mm. Zmiel i czosnek drobnie pokrój.
Pokrojone warzywa układamy do grubościennej patelni z wysokimi paciorkami, naprzemiennie w określonej kolejności.
W miseczce wymieszaj olejem, sól, pieprz, możesz dodać ulubione przyprawy, cukier, ocet i dokładnie polej tym warzywa. Przykryj folią i na średnim ogniu został przez 25-30 minut w piekarniku.
Na koniec posypujemy Ratatuj ziołami i czosnkiem i niech jeszcze postoi przykryty przez kolejne 3 minuty.

Gulasz z fasolą

Pomimo tego, że są tu wykorzystywane tylko warzywa , to danie okazuje się nie tylko bardzo smaczne, ale także doś obfitym.

warzywa Gulasz z fasolą

Photo by Depositphotos

Składniki:
200 g ziaren fasoli,
4 duże stuki ziemniaków,
1 cebula,
1 marchewka,
1 cukini,
1 papryka,
2 pomidory,
2 ząbki czosnku,
zielenie (koperek, pietruszka, kolendra),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju (jaki preferujesz),
papryka mielona do smaku,
czarny mielony pieprz do smaku,
sól do smaku,
1 szklanka rosołu lub wody.

Fasola moczy się przez 3 godziny, a następnie gotuj ją do stanu al dente (około 40 minut). Ale tak naprawdę, to nic się nie stanie, jak kupisz już gotową fasolę w puszce. Osobiście ja zawsze tak robię :)
Drobno pokrój cebulę. Marchewkę lepiej natrzeć na grubej tarce. Słodką paprykę, cukini, ziemniaki i pomidory pokrój w średnie kostki.
Ziarna fasoli zalewamy rosołem lub wodą, dodajemy ziemniaki i zostawiamy pod pokrywką na średnim ogniu przez 20 minut.
Na innej patelni w rozgrzanym oleju smarzymy cebulę przez 5 minut. Dodajemy marchewkę, a po 5 minutach pieprykę, cukini, pomidory. Został warzywa na 7-10 minut, aż będą gotowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
Gotowe warzywa przełóż  do pojemnika z ziemniakami i fasolą, dodaj soli i pieprzu, zieleń i czosnek, wymieszaj i został pod pokrywką 3-5 minut.

P.S. A teraz mały prezent odemnie. Myzyka dla romantycznej atmosfery podczas i po gotowaniu.

Smacznego i do usłyszenia!
Anna Tur

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, jedzenie, kulinaria, przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *