Pierogi na śniadanie, obiad i kolację. Dwa nowe przepisy.

Pierogi z truskawką czy z ziemniakami ?

Ciasto dla pierogów:
300 g  mąki
150 ml ciepłej wody
szczypta soli i kurkumy

Najpierw przygotujemy ciasto na nasze pierogi. Przesiej mąkę tak by utworzyła się mała górka, zrób w niej dziurę. Rozpuść sól i kurkumu w wodzie i delikatnie wlej do mąki. Ułóż mąkę ze wszystkich stron na środek i zagniataj ciasto. Ciasto mieszać do uzyskania średniej grubości, elastyczności i sprężystości. Przykryj ciasto serwetką i odłóż na bok na pół godziny, aby troszeczki poleżało. Z ciasta wyrób kiełbasę, pokrój ją na małe, jednakowe  kawałki, i wyławkój je w kształcie jajowatym. Ciasto powinno być średnio cienkie, ale nieprzezroczyste, tak aby nadzienie nie wyciekało podczas gotowania.

Także znalazłąm dla ciebie Pani która pokaże ci 11 sposobów jak lepić pierogi. Jak i każda kobieta ma ona swój przepis na ciasto, tak że możesz spróbować oba i wybrać jaki ci będzie smakował bardziej, ale mam nadzieję, że mój :)

Pierogi z truskawką:
400 g truskawek
100g cukru
1 łyżeczka skrobi

pierogi z truskawką

foto by Depositphotos

Przebierz truskawki, umyj i połóż by wyschły. Jeżeli jagody są duże to pokrój je na 3-4 części. Wymieszaj cukier ze skrobią. Skrobia zachowa sok truskawkowy i nie pozwoli mu wypłynąć podczas gotowania pierogów. Na jedną część naszego „jajka” połóż kilka kawałków truskawki i posyp je mieszanką skrobi z cukrem, około 0,5 łyżeczki, nałóż inną część ciasta i sklej w wygodny dla ciebie sposób.

Pierogi z ziemniakami:
500 g ziemniaków
1 pęczek zioła (pietruszka, szczypiorek, rukola)
2 cebuli
sól, pieprz

foto by shutterstock

foto by shutterstock

Umyj i wyczyść ziemniaki, pokrój w mniej więcej drobne kostki by szybciej się ugotowały. Do wody możesz dodać liście lawrowe by ziemniaki miały wyraźniejszy smak. Pokrój drobnie cebulę i usmaż, możesz nie bać się dodać więcej oliwy. Pokrój zioła i wymieszaj wszystko z ziemniakami. Nadzienie jest gotowe, a dalej już wiesz co robić 😉

Mam nadzieję, że spodobają się tobie moje wegetarianskie pierogi. Nie bójcie się dodawać coś od siebie i tworzyć własne przepisy.

Smacznego i do usłyszenia!
Anna Tur

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *