Filet kurczaka ze szpinakien – uniwersalny sos

Filet kurczka ze szpinakiem

Składniki/ dwie porcje :

2 filety kurczaka
2 serki topione, czyli 200 g (możma nawet wziąć ulubionym smak)
300 ml mleka (lepiej wykorzystać najtłustrze)
pół opakowanie świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki

Filet kurczaka ze szpinakiem

foto by Mniam Mniam

Wlej do garnka mleko i na małym ogniu podgrzej. Podpowiem ci tajemnicę, by mleko nie przypaliło się do dna garnka, to wlej do niego najpierw troszecki wody. By zagęścić ten i w ogóle jaki kolwiek sos dodaj mąkę i intensywnie mieszaj. Do ciepłego mleka dodaj pokrojony na małe kawałki serek topiony i doprał nasz sos. Nie zapomnij o czosnku-jest to kluczowa przyprawa, pokrój go droblo i wrzuć do mleka. W momencie jak ser się roztopi, to dodaj pokrojony w kostki filet kurczaka. Mieso ugutuje się w naszym sosie i zmieni kolor na biały i tylko po tym możemy dodawać szpinak. Wymieszaj wszystko i został na kilka minut.

Jako dla studenta, to niezbędny przepis, bo jest mega uniwersalny. Filet kurczaka przygotowany w tem sposób można wykorzystać jak dla pasty tak i dla ulubionej kaszy. Nawet jeżeli chcesz przygotować kolację dla gości, to warto tylko dodać troszeczki dobrego seru żówtego by wzbogacić smak. A jeżeli masz wątpliwość jaki ser wybrać, to specjalnie dla ciebie znalazłam artykół o czterech najchętniej kupuwanych serach krowich w Polsce.

ser żówty

foto by Pinterest

Ten przepis na filet kurczaka wymyśliłam będąc studętką i dla tego jest tak prosty i banalny. Ale mam nadzieję, że stani się on twoim białym płótnem do którego za każdym razem będziesz dodawać nowe kolory smaków. Przecież ten sos można wzbogacić pieczarkami usmażonymi z cebulą i czosnkiem lub pikantnym salami. Nie zapomnij o świerzych ziołach, których ewentualnie jest tak dużo. Natka pietruszki, koperek lub bazylia jeszcze bardziej wzbogacą smak. Tylko pamiętaj, że świeże zioła dodajemy aż w samym końcu.  Głównie nie bać się eksperementować.

Smacznego i do usłyszenia!
Anna Tur

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii jedzenie, kulinaria, przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *